Türk Ceza Kanunu'nda Resmi veya Özel Belgede Sahtecilik Suçu
Uygulamada yaygın olarak görülen ve ceza hukuku bakımından önemli suçlardan biridir. Ağır ceza avukatı olarak belirtmek isteriz ki evrakta sahtecilik 2 ayrı suç olarak düzenlenmiştir. Evrakın resmi ya da özel oluşuna göre işlenen suç ve cezası değişmektedir. İki suç tipinin de ortak noktası ortada bir belge olmasıdır. Belgenin yazılı nitelikte olması gereklidir. Yazılı vasfı bulunmayan hiçbir şey belge olarak kabul edilemez ve bu suç tipine konu olmaz. Kambiyo senedi içerisinde yer alan çekler, senetler, gibi resmi nitelik taşıyacak belgeler, hisse senedi, tahvil ve vasiyetname özel evrak olarak gözükse de resmi evrak olarak kabul edilecektir. Bu tip evraklar üzerinden işlenen suçlar özel evrak dahi olsa resmi evrakta sahtecilik hükümlerine tabi olacaktır.
Resmi Belgede, Evrakta Yapılan Sahtecilik Suçu
Türk Ceza Kanunu’nun Madde 204’e göre “resmi belgede sahtecilik suçu” için geçerli olan resmi olan belgenin sahte olarak düzenlenmesi, sahte resmi belgenin kullanılması, başkalarını aldatacak şekilde düzenlenmesi resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturacaktır. Resmi evrak kamu görevlisi tarafından kamu görevi dolayısıyla hazırladığı belgedir. Kullanılmasa da sahte resmi evrak üretmek suç sayılmış, üretilme sürecine katılınmış olunmasa dahi sahte resmi evrakın kullanılmış olması da suç unsuru olarak değerlendirilecektir. Resmi evrakta sahtecilik suçunda ceza olarak 2 yıldan başlayan ve 5 yıla kadar hapis cezası söz konusu olacaktır. Resmi evrak kamu görevlisi tarafından hazırlanmışsa cezanın miktarı 3 yıldan başlayarak 8 yıl arasında hapis cezası söz konusu olacaktır.
Özel Belgede, Evrakta Yapılan Sahtecilik Suçu
Özel evrakın sahte olarak düzenlenmesi Türk Ceza Kanunu’nun 207. Maddesine göre “özel evrakta sahtecilik suçu” kapsamına girmektedir. Resmi evrak niteliği olmayan özel evrakın başkalarını aldatacak şekilde sahte olarak değiştirilmesi, özel evrakın sahte olarak düzenlenmesi, özel evrakın sahte olduğunu bilerek kullanılması suç olarak değerlendirilecek ve özel evrakta sahteciliğin cezası olarak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olacaktır. Evrak üzerinde sahtecilik suçu ile ilgili yürütülen soruşturmalar ceza davaları ile ilgili konular ceza hukuku alanına girmektedir.